decramy.net

Webstek van Tjerk Jan


Duurzaam huis

In september 2019 hebben we ons klushuis uit 1954 mogen kopen. Er was nog weinig aan duurzaamheid gedaan. Ik ben van plan dit huis zo duurzaam als mogelijk te maken; zo zijn we begonnen met isolatie en denk ik nu aan technische installaties om te verduurzamen. Of we ooit een Nul-op-de-Meter-huis krijgen weet ik nog niet. Maar proberen kan altijd.

Het huis is opgebouwd uit twee delen; het oorspronkelijke huis uit 1954 en een uitbouw uit 1979. Tijdens de bouw van het oorspronkelijke huis waren de grondstoffen schaars. Dat merken we bij de renovatie; dunne balkjes om de zolder mee op te bouwen en een gek soort zwarte steen voor de binnenmuren. Het stucwerk bevat erg veel zand en nog weinig kalk. Als je er een gat in boort van 6mm krijg de overige 54mm gratis mee om een gat van 60mm over te houden. De plug draait dan vrolijk rondjes als je er een schroef in probeert te schroeven. De uitbouw van plm 40m2 is duidelijk van een andere tijd. De uitbouw moest gerealiseerd worden omdat de toenmalige eigenaar plotsklaps een tweeling kreeg. Dat was heel mooi te zien in de officiele stukken tijdens de verkoop (gekocht van de erfgenamen; geboortedata dus benoemd en de bouwvergunningen waren meegeleverd). De uitbouw betreft zowel de begane als een verdiepingsvloer en had beneden een studeerkamer en een nieuwe keuken en boven twee slaapkamers. De studeerkamer en keuken zijn inmiddels samengevoegd tot 1 grote woonkeuken.

Isolatie

We hebben al behoorlijk wat gedaan aan isolatie.

Dakisolatie pannendak

8cm PIR-panelen

Spouwmuurisolatie oorspronkelijk huis

Onze voegen van het oorspronkelijke huis waren leeg. Deze hebben we opgevuld met Supafill Bauwoll.

Huh?
Persoonlijke webstek op het internet van Tjerk Jan. De site is begonnen om mijn documentatie-behoefte een plekje te geven en in plaats van een afgeschermde wiki ben ik de boel maar op het publieke internet gaan zetten. Ik houd me naast mijn werk bezig met mijn (klus-)huis, welke ik zo veel als mogelijk computergestuurd maak. Hobbymatig ook een server in een datacenter hangen waar mail en ander klein prul draait.