decramy.net

Webstek van Tjerk Jan


Dakisolatie uitbouw

De kogel is door de kerk. We hebben besloten wat we willen doen met het dak van de uitbouw. Dit is een bitumen dak onder een lichte hellingshoek. Het materiaal wat er nu op ligt is nog niet heel oud. Alleen zijn ze bij de vorige vervanging vergeten isolatie aan te brengen...

Een bitumen dak is op twee manieren te isoleren; van binnenuit en van buiten. Beide hebben grote nadelen. Omdat bitumen dampdicht is, kan isoleren aan de binnenkant alleen als je voldoende ventilatie van buiten mogelijk maakt. Vervolgens kun je aan de binnenzijde het isolatiemateriaal aanbrengen en een nieuwe dampdichte laag aanbrengen. Daaronder weer een afwerking van het plafond. Die isolatie kan lang niet overal goed aangebracht worden, doordat er bijvoorbeeld balken in de weg zitten en de oversteek over de buitenmuur. Allemaal koudebruggen dus. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de dampdichte laag; hoe zorg je ervoor dat die zonder kieren aangebracht wordt? En de schroeven van het afwerkende plafond?

De andere optie is om buiten de isolatie aan te brengen. Dan wordt je dak een stukje hoger. En de boeidelen met windvaan? En de dakgoot? Kortom ook een behoorlijke hoeveelheid werk (en dus kosten).

Een aantal offertes opgevraagd en veelal wordt de isolatie toch aan de buitenkant aangebracht. Ik denk ook dat de dekking aan de buitenzijde groter is en het prijsverschil was niet heel erg. Het prijsverschil onderling wel (tussen 2.700 en 12.000, serieus!). En dus gaan we voor 10cm PIR-panelen aan de buitenzijde (Rd van 4,3), met ophogen van boeidelen, windvaan en een nieuwe mastgoot.

Blij toe, nu weten we hoe we de slaapkamers in de uitbouw kunnen renoveren. Met behoud van balkenplafond...

Huh?
Persoonlijke webstek op het internet van Tjerk Jan. De site is begonnen om mijn documentatie-behoefte een plekje te geven en in plaats van een afgeschermde wiki ben ik de boel maar op het publieke internet gaan zetten. Ik houd me naast mijn werk bezig met mijn (klus-)huis, welke ik zo veel als mogelijk computergestuurd maak. Hobbymatig ook een server in een datacenter hangen waar mail en ander klein prul draait.